ews21.pl

Ews21.pl – blog ogólnotematyczny

zdrowe zamienniki
Zdrowie

Zdrowe zamienniki cukru

Bez cukru nie da się żyć. Wie to doskonale każdy, kto choć raz spróbował kawę z cukrem, drożdżówkę na śniadanie czy też zwykłą posłodzoną herbatę. Jak jedna każdy doskonale wie, cukier nie jest najzdrowszym, co można zjeść. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób zastanawia się nad tym, jakie są zdrowe zamienniki dla cukru. Czy jakieś w ogóle istnieją?

Czy cukier jest groźny dla zdrowia?

Zanim jednak przejdziemy do tego, jakie są zdrowe zamienniki dla cukru, najpierw warto się poważnie zastanowić, czy aby na pewno cukier jest faktycznie tak niezdrową substancją?
Każdy doskonale wie, że cukier jest podstawowym powodem, dla którego niszczą się nam zęby. Oprócz jednak tego cukier wykazuje wiele innych bardzo poważnych skutków dla organizmu. Nie bez powodu jest bowiem nazywany białą śmiercią. Przyczynia się nie tylko do powstawania cukrzycy, lecz jak wielu specjalistów sądzi, również posiada właściwości sprzyjające powstawaniu w organizmie nowotworów.

Jakie są najlepsze zamienniki cukru?

Jak zatem widać, niezwykle zasadne jest to, aby znaleźć zdrowy zamiennik dla cukru. Bo choć jest on niezwykle szkodliwy, to jednak każdy z nas lubi poczuć słodki smak i ciężko się go pozbyć całkowicie ze swojego życia.
Jakie są zatem najlepsze i najzdrowsze zamienniki dla cukru? Nie da się ukryć, że zdecydowanie jedną z najlepszych propozycji jest z pewnością Stewia. Jest to roślina pochodząca z ameryki południowej, która nie tylko posiada bardzo słodki smak, lecz jednocześnie właściwie nie posiada żadnych kalorii. A co najważniejsze, jak się szacuje, Stewia jest aż o około 200-300 razy słodsza niż cukier, przy jednocześnie o wiele zdrowszych parametrach dla człowieka. Niestety dużą wadą Stewii jest to, że posiada ona nieco gorzkawy posmak, co nie każdemu może odpowiadać. Szczególnie na początku, gdy pamięta się jeszcze klasyczny smak cukru.

Innego typu bardzo ciekawą propozycją zamiennika dla cukru, jest ksylitol. Jest to substancja, którą wytwarza się z kory brzozy. Jej cechą charakterystyczną jest aż o 40% mniejsza zawartość kalorii niż w cukrze, a także znacznie mniejszy od niego indeks glikemiczny. Jest to propozycja szczególnie mocno adresowana do cukrzyków. Co ciekawe, ksylitol oprócz tego, że posiada słodki smak, wykazuje się również wieloma ciekawymi właściwościami prozdrowotnymi. Warto tu wymienić przede wszystkim przeciwdziałanie zakwaszaniu organizmu, pozytywne działanie na mikroflorę jelitową oraz działanie wspomagające funkcjonowaniu naturalnej odporności organizmu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *